Hemlagade Vita Bönor

VitaBonor

Dessa bönor är goda att servera till det mesta men jag skulle vilja föreslå lite stekt ägg och lite stekt lättsaltat fläsk. Gott både som frukost och lunch. Jag är en stor förespråkare av ekologiska produkter så jag skulle rekommendera att använda så mycket ekologiska ingredienser som möjligt. Både för smaken och hälsans skull.

2 dl torkade vita bönor
1st gul lök
1st vitlök
3 msk tomatpuré
1 dl vatten
1 burk hela skalade tomater på burk
1 tsk chilliflakes
1-2 msk farinsocker eller rörsocker
1-2 buljongtärningar
Salt och vitpeppar

Dag 1
Börja med att blötlägga de vita bönorna i rikligt med vatten över natten.

Dag 2
Häll av det gamla vattnet och fyll på med nytt fräscht. Koka bönorna i lite lättsaltat vatten tills de är mjuka och genomkokta. Ca 40-60min. Låt därefter bönorna rinna av ordentligt i en sil.

Medan bönorna kokar, värm upp en stekpanna och fräs den finhackade löken i lite rapsolja. Tillsätt den hackade vitlöken efter en liten stund och låt det fräsa tills löken är glansig. Tillsätt därefter tomatpurén och stek ytterligare ett par minuter. Tillsätt sedan vattnet under omrörning. Tillsätt sockret, häll i de konserverade tomaterna och koka upp. Kör sedan i en mixer eller med en mixstav tills det blir en slät massa och häll tillbaks i grytan. Tillsätt 1 eller 2 buljiontärningar av valfri sort. Häll i de kokta vita bönorna och smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt lite vatten om bönorna känns för stabbiga.

Grönkål


Denna rätt är inte så vanlig i Skåne men jag, som är född i Hjärnarp och dess omgivningar, är van vid att äta grönkål (eller långkål som den
också kallas). Mina morföräldrar hade ett litet lantbruk på Hallandsåsen och min far var från Falkenberg, så därför är jag van vid Långkål. Ett måste för mig på julbordet.

5 stora grönkålskronor
2-3 l buljong ( helst skinkspadet)

Till stekningen
Smör
Grädde
Salt

börja med att repa kålen ( ta av de grövsta på alla grenarna bara det gröna skall användas) skölj den väl så att all grus kommer bor ( jag brukar ta badkaret )förväll den sedan i buljongen ( skinkspadet ) låt den koma i ca 1-11/2 timma den skall vara mjuk.häll sedan upp kålen i ett durkslag pressa ut all vätska som finnes låt den stå och droppa av och svalna... sedan skall kålen hackas fint.
Nu kommer vi till själva Långkålen... bryn den sakta och länge på medelstark värme späd med vispgrädden efter hand låt det mesta puttra in i kålen smaka av med salt och peppar.. I skåne äter man den nu som den är men i Halland tillsätter man sirap och ättika, Men vi i Skåne har ju brunkålen att blanda med

Skånsk Brunkål


I Skåne är brunkålen lika viktig som skinkan på julbordet. Denna brunkål började jag att tillverka redan i början av December. Varje år gjorde jag ca 1.5 ton brunkål i min butik Staffans Köttbod, på Drottninggatan i Helsingborg. Den såldes även under Julmarknaden på Fredriksdahls friluftsmuseum. Den skars för hand och stektes i stora stimmkittlar och var väldigt poppulär. Det gick åt ca 150 kg sirap varje år. Denna sats av brunkål är inte lika stor - men absolut lika god!

Skånsk Brunkål
(6-8 pers)

1 vitkålshuvud ca 3,5 kg
2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
21/2 msk Winborgs ättiksprit
10 msk ljus sirap
150-200 gr smör

Börja med att dela vitkålshuvudet i 4 delar (dela på mitten, dela sedan varje halva, så att man får 4 likadana bitar). Skär av det nedersta på kålen så att stocken och det grövsta tas bort. Dela sedan varje fjärdedel i ytterligare 3 bitar och skär dem sedan tvärsöver i lite grövre bitar, 3-4 cm ungefär.
Bryn sedan kålen i smöret på svag värme i en gjutjärnsgryta. Efter ca 11/2 timma kan man börja krydda kålen med salt, peppar, ättika o sirap. Låt bryna ytterligare 1/2 h (totalt ca 2h). Kålen ska då vara både glansig, mjuk, simmig och färdig att serveras till Julbordet.

Rödkål


Detta är min variant på rödkål. Denna gjordes till en början bara till Mårten Gås. Det blev dock en viss efterfrågan även till Jul. Den gjordes i en mindre skala än brunkålen - bara ca 200 kg varje jul! För en skåning är den ett MÅSTE till Mårten Gås.

Rödkål
(4-6 personer)

2 kg rödkål
2 gula lökar
4-5 syrliga äpplen (ju syrligare desto bättre )
Salt
Vitpeppar
1 dl sirap
2 msk svartvinbärssaft eller gelé
Eventuellt lite ättika

Börja med att hacka den gula löken fint. Dela vitkålshuvudet i 4 delar (dela på mitten, dela sedan varje halva, så att man får 4 likadana bitar). Skär av det nedersta på kålen så att stocken och det grövsta tas bort. Strimla kålen i ca 0.5cm tjocka skivor. Bryn kål och lök i en gjutjärnsgryta på svag värme. Skala, kärna ur och hacka äpplena under tiden. När kålen och löken sjunkit undan lite kan man hälla i äpplena. Rör då och då i grytan så att kålen bryner jämnt utan att ta för mycket färg. Efter ca 1h kan man börja smaka av kålen med salt, peppar och sirap. Man kan eventuellt tillsätta lite ättika beroende på hur syrliga äpplen man använder. Låt det puttra i ytterligare en 1/2h så att kålen blir mjuk. Ät och njut!

Zucchinisoppa



1 kg zucchini
2 medelstora lökar
1-2 potatisar, mjöliga typ King Edvard
1l grönsaksbuljong eller hönsbuljong (vilket man föredrar)
0.5 dl skånemejeriers vispgrådde

Börja med att hacka löken i bitar, fräs den sedan i lite smör eller skånsk rapsolja, den skall bli mjuk utan att ta färg... Dela zucchinin på längden och skär sedan tvärs över i centimetertjocka skivor. Tillsätt i lökblandningen, rör om och forsätt fräsa. Skala och tärna potatisen ner i grönsaksröran. Fräs ytterligare en stund, tillsätt buljongen och låt koka i ca 20-25 minuter. Tag av från värmen, mixa soppan slät och fin med en mixerstav. Tillsätt grädden och vispa ytterligare en stund. Ät och njut, kanske med en klick aioli toppad med gräslök.

Grillad Aubergine Med Grönsaksröra



4 pers

1 stor aubergine ca 6 hg
1 rödlök
1/2 röd paprika
1/2 grön paprika
3 färska tomater
6 cm zucchini
salt, peppar
1 nypa socker

Börja med att skära 8 stora, 1/2 cm tjocka skivor på skrodden (skånska för snedden). Salta lite lätt på dem och lägg dem åt sidan så länge. Skär resten av auberginen i strimlor. Lägg strimlorna i en het stekpanna med lite olja. Skär löken i klyftor, strimla paprikan och zucchinin samt hacka tomaterna grovt. När auberginerna är mjuka och börjar mosa sig, tillsätt då resterande grönsaker, salta peppra och lägg på ett lock. Låt puttra på svag värme tills allt är lite grötigt. Smaka av med lite mer salt, peppar och lite socker. Återgå till auberginskivorna och torka av dem med ett hushållspapper. Pensla över dem med olivolja, grilla dem på ett grilljärn så att det blir ett fint rutmönster på båda sidor. Lägg sedan grönsaksröran mellan två skivor och servera som det är eller till en köttbit om du vill .

Tips: Man kan även gratinera dem i ugn med lite riven ost .