Staffans Goda Äppelchutney



En arbetskamrat kom med en kasse äpplen från sin egen trädgård och gav till mig. Man kan ju inte äta en hel kasse äpplen på en gång - så vad skulle jag göra för att dom inte skulle förfaras? Först blev det äpplegelé (se separat recept) och äppelmos. Jag hade ändå äpplen över så det blev äppelchutney! Smakar gott till fågel, vilt och kött. Kan även vara riktigt bra till lite "grövre" fisk, eller varför inte ge bort en burk nästa gång ni går bort istället för en blomma? Det blir garanterat uppskattat!

2dl Äppelcidervinäger
5dl Socker
1-1.5kg äpplen
2-3 Kanelstänger
2st Stora gula lökar
3msk Finhackad färsk ingefära
4st Stora vitlöksklyftor
2dl Russin
1st Färsk röd chilipeppar

Skala och ta bort kärnhusen samt skär äpplena i bitar. Finhacka den gula löken, vitlöken och den röda chillin. Blanda ner alla ingredienser i en gryta. Salta och peppra efter behag och styrka. Låt koka i 2-3h och rör om då och då. Häll upp i burkar. Låt stå i kylen 2-3 veckor för att mogna.