Rödkål


Detta är min variant på rödkål. Denna gjordes till en början bara till Mårten Gås. Det blev dock en viss efterfrågan även till Jul. Den gjordes i en mindre skala än brunkålen - bara ca 200 kg varje jul! För en skåning är den ett MÅSTE till Mårten Gås.

Rödkål
(4-6 personer)

2 kg rödkål
2 gula lökar
4-5 syrliga äpplen (ju syrligare desto bättre )
Salt
Vitpeppar
1 dl sirap
2 msk svartvinbärssaft eller gelé
Eventuellt lite ättika

Börja med att hacka den gula löken fint. Dela vitkålshuvudet i 4 delar (dela på mitten, dela sedan varje halva, så att man får 4 likadana bitar). Skär av det nedersta på kålen så att stocken och det grövsta tas bort. Strimla kålen i ca 0.5cm tjocka skivor. Bryn kål och lök i en gjutjärnsgryta på svag värme. Skala, kärna ur och hacka äpplena under tiden. När kålen och löken sjunkit undan lite kan man hälla i äpplena. Rör då och då i grytan så att kålen bryner jämnt utan att ta för mycket färg. Efter ca 1h kan man börja smaka av kålen med salt, peppar och sirap. Man kan eventuellt tillsätta lite ättika beroende på hur syrliga äpplen man använder. Låt det puttra i ytterligare en 1/2h så att kålen blir mjuk. Ät och njut!