Laxtallrik


Färskrökt Lax Med Stuvad Spenat

Lax kan vara väldigt gott och den bästa laxen finns, enligt min mening, i Skåne (förstås!). Min egen favorit kommer från Stefans laxrökeri i Landskrona, men givetvis går det bra med vilken färskrökt lax som helst.

3-4 tunna skivor färskrökt lax per person
250 gr djupfryst spenat (tinad)
1 medelstor purjolök
1 dl  creme fraiche
1 dl vispgrädde
salt , vitpeppar , riven muskotnöt

Hacka den tinade spenaten grovt. Skär purjolöken i strimlor, fräs den i en klick smör tills den blir mjuk. Tillsätt spenaten och fräs den ytterligare en stund tills allt blir genomvarmt, salta och peppra efter önskemål. Tillsätt creme fraichen och späd med vispgrädden. Låt koka i hop en stund och riv över lite muskotnöt och rör ner. Servera med färskrökt Lax. Skånsk nypotatis smakar givetvis gott till...