Smørrebrød med Flæskesteg

Flaeskesteg

Detta är kungen på det danska smörrebrödsbordet. Ingen seriös smörrebrödsrestaurang har en meny utan denna rätt.

För 1st smörrebröd behöver du följande:

2 Skivor flæskesteg (se tidigare recept).
1/2-1 skiva Danskt rågbröd
1-2 msk rödkål
1 st salladsblad
1 tsk svartvinbärsgelé
Tomat och gurka

Bred smör eller flott på brödskivan, täck med salladsbladet, lägg på två skivor fläskestek. Garnera med tomat, gurka och gelé. Lägg på rödkål efter smak och servera med iskall öl och varför inte en snaps? Någon som alltid funkar är min absoluta favorit - Linie Aquavit.

Smørrebrød med Rødspætte

Spatta

Detta är en klassiker på det Danska smörrebrödsbordet. Tänk på att brödet inte är det viktigaste men det skall alltid vara grovt Danskt rågbröd. Danskarna själva delar alltid en skiva i två halvor eftersom det inte är bröd man skall äta, utan brödet är bara ett tillbehör. Det viktigaste är ju det som ligger ovanpå.

För 1st smörrebröd behöver du följande:

2 st rödspättsfiléer
1/2-1 skiva Danskt rågbröd
1 st salladsblad
Tomat, gurka, citron, persilja och dill
Remoulade (se separat recept)

Doppa rödspättan i mjölk, vänd i skorpmjöl (ströbröd) som är smaksatt med salt och peppar. Stek på båda sidorna i smör tills de är gyllenbruna. Smöra brödet, täck med salladsbladet. Lägg de stekta rödspättsfiléerna på brödet. Dekorera efter smak med citron, gurka, persilja och dill. Servera med remouladsås. Vill ni göra det lite lyxigare så lägg på några skalade färska räkor.

Remoulade

Remoulade

Detta är en remoulade som är enkel att göra men samtidigt väldigt god. Den är helt enkelt ett måste till danska smörrebröd som stekt spätta eller rostbiff.

Remoulade till ca 3-4 smörrebröd

1 dl finhackad pickles (exvis Felix på burk)
3 msk majonnäs (se recept)
1 msk crème fraiche
Curry, gurkmeja, salt och peppar

Blanda samman majonnäsen och crème fraichen. Häll i den finhackade picklesen. Smaka av med salt, peppar och curry. Rör ut lite gurkmeja i ättikslagen som pickelsen är inlagd i och blanda ner. Detta är enbart för färgens skull. Ställ kallt minst en timma för att mogna i smaken.