Hemlagade Vita Bönor

VitaBonor

Dessa bönor är goda att servera till det mesta men jag skulle vilja föreslå lite stekt ägg och lite stekt lättsaltat fläsk. Gott både som frukost och lunch. Jag är en stor förespråkare av ekologiska produkter så jag skulle rekommendera att använda så mycket ekologiska ingredienser som möjligt. Både för smaken och hälsans skull.

2 dl torkade vita bönor
1st gul lök
1st vitlök
3 msk tomatpuré
1 dl vatten
1 burk hela skalade tomater på burk
1 tsk chilliflakes
1-2 msk farinsocker eller rörsocker
1-2 buljongtärningar
Salt och vitpeppar

Dag 1
Börja med att blötlägga de vita bönorna i rikligt med vatten över natten.

Dag 2
Häll av det gamla vattnet och fyll på med nytt fräscht. Koka bönorna i lite lättsaltat vatten tills de är mjuka och genomkokta. Ca 40-60min. Låt därefter bönorna rinna av ordentligt i en sil.

Medan bönorna kokar, värm upp en stekpanna och fräs den finhackade löken i lite rapsolja. Tillsätt den hackade vitlöken efter en liten stund och låt det fräsa tills löken är glansig. Tillsätt därefter tomatpurén och stek ytterligare ett par minuter. Tillsätt sedan vattnet under omrörning. Tillsätt sockret, häll i de konserverade tomaterna och koka upp. Kör sedan i en mixer eller med en mixstav tills det blir en slät massa och häll tillbaks i grytan. Tillsätt 1 eller 2 buljiontärningar av valfri sort. Häll i de kokta vita bönorna och smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt lite vatten om bönorna känns för stabbiga.