Grönkål


Denna rätt är inte så vanlig i Skåne men jag, som är född i Hjärnarp och dess omgivningar, är van vid att äta grönkål (eller långkål som den
också kallas). Mina morföräldrar hade ett litet lantbruk på Hallandsåsen och min far var från Falkenberg, så därför är jag van vid Långkål. Ett måste för mig på julbordet.

5 stora grönkålskronor
2-3 l buljong ( helst skinkspadet)

Till stekningen
Smör
Grädde
Salt

börja med att repa kålen ( ta av de grövsta på alla grenarna bara det gröna skall användas) skölj den väl så att all grus kommer bor ( jag brukar ta badkaret )förväll den sedan i buljongen ( skinkspadet ) låt den koma i ca 1-11/2 timma den skall vara mjuk.häll sedan upp kålen i ett durkslag pressa ut all vätska som finnes låt den stå och droppa av och svalna... sedan skall kålen hackas fint.
Nu kommer vi till själva Långkålen... bryn den sakta och länge på medelstark värme späd med vispgrädden efter hand låt det mesta puttra in i kålen smaka av med salt och peppar.. I skåne äter man den nu som den är men i Halland tillsätter man sirap och ättika, Men vi i Skåne har ju brunkålen att blanda med