Skånsk Brunkål


I Skåne är brunkålen lika viktig som skinkan på julbordet. Denna brunkål började jag att tillverka redan i början av December. Varje år gjorde jag ca 1.5 ton brunkål i min butik Staffans Köttbod, på Drottninggatan i Helsingborg. Den såldes även under Julmarknaden på Fredriksdahls friluftsmuseum. Den skars för hand och stektes i stora stimmkittlar och var väldigt poppulär. Det gick åt ca 150 kg sirap varje år. Denna sats av brunkål är inte lika stor - men absolut lika god!

Skånsk Brunkål
(6-8 pers)

1 vitkålshuvud ca 3,5 kg
2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
21/2 msk Winborgs ättiksprit
10 msk ljus sirap
150-200 gr smör

Börja med att dela vitkålshuvudet i 4 delar (dela på mitten, dela sedan varje halva, så att man får 4 likadana bitar). Skär av det nedersta på kålen så att stocken och det grövsta tas bort. Dela sedan varje fjärdedel i ytterligare 3 bitar och skär dem sedan tvärsöver i lite grövre bitar, 3-4 cm ungefär.
Bryn sedan kålen i smöret på svag värme i en gjutjärnsgryta. Efter ca 11/2 timma kan man börja krydda kålen med salt, peppar, ättika o sirap. Låt bryna ytterligare 1/2 h (totalt ca 2h). Kålen ska då vara både glansig, mjuk, simmig och färdig att serveras till Julbordet.