Oxrullader Med Gräddsås


Detta är min favorit bland olika fyllningar till Oxrullader.
Jag tycker att ansjovis ger en mycket god smak av sälta och sötma.

Oxrullader
(2 port)

4-6 skivor oxinnanlår eller oxytterlår
4-6 tunna skivor späck

Fyllning

1 finhackad gul lök
6-8 ansjovis filéer + lite spad
1 msk tomatpuré
1/2 dl finhackad bladpersilja

Sås

25 gr smör
11/2 msk vetemjöl
21/2 dl steksky + vatten
1 dl grädde
1 msk Kickoman soya
2 ansjovisfiléer
1 msk svartvinbärsgelé

Börja med att göra fyllningen genom att steka löken i lite smör på medelstark värme tills den blir mjuk. Tillsätt ansjovisfiléerna, lite av spadet (ca 1tsk eller efter smak) samt tomatpurén. Rör om och häll i persiljan. Tag av från värmen och låt svalna.

Lägg ut köttskivorna på köksbänken. Lägg en skiva späck på varje. Lägg en klick av fyllningen vid ena kanten. Vik in sidorna och rulla ihop till en rulle. Fäst samman med en tandpetare. Gör likadant med resten av köttet. Bryn rullarna på medelstark värme i en gjutjärnsgryta tills de får en vacker stekyta. Tillsätt en skalad morot skuren i bitar samt en lök i klyftor och bryn ytterligare en liten stund (ca 15min). Tillsätt därefter lite vatten (ca 1dl), sänk värmen, lägg på locket och låt bräsera i ca 1 timma eller
tills rulladerna känns möra. Ett bra knep är att sticka en grillpinne eller tandpetare igenom. Följer de inte med upp är de färdiga. Tag sedan upp dom, linda i folie, och håll dom varma i ugnen på låg värme. Obs behåll stekskyn!
Nu till såsen.
Sila stekskyn genom en finmaskig sil. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör ut till en massa. Tillsätt därefter den silade stekskyn och grädden. Låt koka upp och låt det puttra i 4 -5 minuter. Smaka av med lite Kickoman soya, lite ansjovis, salt o peppar samt svartvinbärsgelén. Lägg oxrulladerna i såsen och värm på. Servera med kokt potatis och någon grönsak till, exempelvis broccoli, haricot verts, blomkål eller något annat gott. Testa gärna med min hemlagade äppelchutney!