Himmagjord Julköttkorv


Denna korv är ett gammalt familjerecept. Den gjordes bara till jul. Jag började att tillverka den runt 1:a advent i butiken och sedan gjordes den varje morgon fram till jul. Den skulle vara nygjord och färsk varje dag. Vissa kunder köpte ett 10 tal och frös in för kommande behov. Den här typen av korv är ett måste på många svenska julbord.

1 kg fläskfärs
1 kg nötfärs
1/2 kg späck
2 st gula lökar
4-6 kalla potatisar (eller 6 msk potatismospulver)
11/2 dl potatismjöl
3 msk salt
1 msk mald vitpeppar
1 msk mald kryddpeppar
1 msk mald ingefära
1-11/2 liter kokt kall buljong
5 meter kroktarm

Blanda samman all färs med späcket. Riv därefter lökarna på rivjärnet och blanda ner i smeten. Tillsätt den rivna potatisen (alternativt pulvermoset), salt och kryddorna. Späd efterhand med den avsvalnade buljongen och rör om tills du har en jämn och fin smet. Skölj fjälstren i vatten genom att trä ena ändan över kranen och spola försiktigt igenom dem. Lägg dom sedan i en skål med kallt vatten. Trä dem sedan på ett korvhorn och stoppa korven till lämplig storlek. Knyt av och fortsätt tills all smet är stoppad. Det går utmärkt att frysa den rå.

Koka den sakta i lättsaltat vatten (inga andra kryddor) i ca 25- 30 minuter.Servera till doppet i grytan eller exvis med potatismos.