Skånsk Leverkorv


Denna leverkorv gjordes även den bara till jul. Lite arbetsam att göra men väldigt god. Den är dock besvärlig att koka, jag har svurit många gånger när den har spruckit i grytan, men jag har under åren kommit på en lösning...

300 gr svinlever
150 gr späck
1 dl späck i tärningar
500 gr fläskkött
1 st rödlök (förvälld)
11/2 msk salt
1tsk vitpeppar
1 krm riven ingefära
lite kroktarm (krokfjälster) ca 2 m

Kräver
Köttkvarn
Korvstoppningsmaskin eller en köttkvarn med korvhorn
Krympt bommulsgarn

Förväll löken (dvs lägg den i kallt vatten i en gryta, låt koka upp, koka i ca 1min, häll av spadet).
Mal lever, späck, fläskkött och den förvällda, avsvalnade löken genom en köttkvarn. Önskas en finare leverkorv - mal den två gånger. Blanda sedan i salt, vitpeppar och ingefära. Rör om tills du får en jämn smet.

Stoppa därefter smeten mycket löst i krokfjälstret med hjälp av korvhornet eller korvstopparen. Knyt till lagom stora korvar med bommulsgarnet.

Lägg korven väldigt ”glest” på en braspanna (ugnsplåt med höga kanter) inte för tätt, för då spricker den lättare. Häll kokande vatten över korven så att den är täckt. Täck formen med folie och sätt in i 100-125 gradig ugn i ca 45 -60 minuter och håll koll på den. Stick korven med en sticka efter utsatt tid för att se om leverkorven är färdig. När den är klar det skall komma klar vätska ur ”sticket” - inte röd. Vill man ha vit leverkorv kyler man av den i isvatten och låter den svalna. Då blir fjälstret vitt och fint. Denna leverkorv är även god att steka, äta med brynt potatis och inlagda rödbetor.