Skånsk Lertallrikasill

Lertallrika
Detta är en typisk Skånsk rätt som nästan alla älskar. Den är allra godast en ljummen sommarkväll med ett glas iskall pilsner till i syrénbersån. Namnet kommer sig av att man förr i tiden tillagade den på en lertallrik täckt med smörpapper, som sattes ovanpå den kokande potatisgrytan. Nu för tiden är det enklare att tillaga den i ugn med folie, men det blir minst lika gott.

6 st salta sillfiléer, urvattnade, utan skinn och ben
2 dl finhackad persilja
1/5 dl finhackad dill
3 dl finstrimlad purjolök
6 st hårdkokta ägg, finhackade
200 gr skirat smör

Lägg sillfiléerna på ett ugnsfast fat. Täck med folie och sätt in i 150-175 gradig ugn i ca 15 minuter (i mitten av ugnen). Tag sedan ut sillen ur ugnen och häll av allt vatten som bildats. Strö över purjolöken, persiljan och dillen. Häll på det skirade smöret och sätt in i ugnen igen i ca 10 minuter. Tag ur ugnen och strö över de hackade äggen.
Servera med nykokt skalpotatis och lite mer skirat smör om så önskas.