Tant Millans Lammstek


Tant Millan (Märtha Leijonhufvud) var en god vän till mina föräldrar och en stor matmor. Denna lammstek blev vi serverade som barn hos tant Millan och farbror Christer och receptet lever fortfarande kvar. Lika gott nu som då!

Tant Millans lammstek

1 Lammstek (ca 2 kg)
150 gr smör
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
1 tsk mynta
1-2 msk flingsalt
2 vitlöksklyftor
2 tsk vitpeppar
1 dl finhackad bladpersilja
2 sockerbitar
1/2 dl starkt kaffe
1/2 dl grädde

Sås

21/2 dl steksky +vatten
1 dl grädde
1 dl mjölk
50 gr smör
2 msk vetemjöl
1-2 msk svartvinbärsgelé
salt och peppar


Be slaktaren ta av x-benet, eller bäckenbenet, som man kallar benet längst fram. Stöt samman rosmarin, timjan, mynta, salt och vitlök i en mortel och blanda sedan med smöret (det ska vara mjukt och rumsvarmt) samt den hackade persiljan. Stick hål i lammsteken med en kniv och fyll hålet med örtsmöret. Lägg det resterande smöret ovanpå lammsteken som ett täcke. Sätt in i 175 gradig ugn i ca 1 1/2 timma. När det återstår ca 20 minuter av stektiden är det dags att börja ösa lammsteken med det sammanrörda sockret, kaffet o grädden. Tag ut lammsteken och låt den vila en stund medan du tillreder såsen.
Tag vara på stekskyn och vispa ur plåten med lite vatten och sila spadet. Detta skall användas till såsen. Bryn lite smör i en panna, tillsätt mjölet, späd med stekskyn, grädden och mjölken. Tillsätt lite svartvinbärs gele och smaka av med salt och peppar. Klart!