Skånska Köttbullar


Dessa köttbullar var en av de allra mest populära rätterna i min butik. Vi gjorde ca 25 kg i veckan, men till julveckan gick det åt ca 150 kg. Här kommer en lite mindre variant av dessa populära, små, runda saker. Som kuriosa kan nämnas att dessa köttbullar stektes i vanliga stekpannor och inte på stora stekbord. Anledningen till detta är att man kan skaka en stekpanna och få en jämnare stekyta samt att köttbullarna dessutom blir lite rundare om man skakar järnet med jämna mellanrum. Mycket arbete? Jo - men det blev bra!

Skånska Köttbullar
(4-6 port)

500 gr fläskfärs
1 gul lök
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk socker
1/2 tsk vitpeppar
1/2 dl ströbröd eller skorpmjöl som det heter på skånska
1 dl grädde

Riv löken på ett rivjärn. Rör ner alla ingredienser i en bunke och blanda väl. Var försiktig så att inte ströbrödet klumpar sig. Man kan även blanda ut ströbrödet i förväg med ägget och grädden, och sedan röra ner det i färsen, om man vill. När blandningen känns jämn, rulla små köttbullar och stek dem på medelvärme i en gjutjärnspanna eller valfritt stekjärn tills dom är färdiga.