Himmagjord Engelsk Frukostkorv


Denna korven kom till efter att min sambos Brittiska arbetskamrat beklagade sig över att den Svenska korven inte innehöll något kött enligt hans mening (inget ont om Engelsmän...) Han fick ett smakprov och blev störtförtjust och gjorde omgående en beställning på 1kg. Han tyckte att det smakade som den hemgjorda korven på hans hemstads hotellrestaurang. Jag tyckte faktiskt själv att den blev riktigt god! ;-)

500 gr bogfläsk
300 gr fett sidfläsk
100 gr späck
1/2 dl ströbröd
1 dl buljong
1 tsk salvia
1 krm nejlika
1 msk salt (gärna flingsalt)
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 m fjälster (svintarm)

Mal köttet genom en köttkvarn (om ni önskar en finmalen korv mal det två gånger) stöt salvia,nejlika och salt i en mortel till ett fint stoft. Blötlägg ströbrödet i buljongen. Blanda samman alla ingredienser. Stek ett litet prov i stekpannan och provsmaka. Tillsätt mer salt om det behövs. Skölj fjälstren i vatten genom att trä ena ändan över kranen och spola försiktigt igenom dem. Lägg dem sedan i en skål med kallt vatten ca en timma. Trä på fjälstret på ett korvhorn och stoppa korven ganska hårt. Knyt av korven i jämna storlekar ca 10 cm.Stek på svag värme tills de är färdiga. Ät och njut! Kanske med äggröra, stekta tomater och champinjoner och varför inte lite toast till så att det blir riktigt Brittiskt!

Tänk på att detta bara är ett grundrecept. Byt exempelvis ut bogfläsket mot lamm och tillsätt lite timjan så får ni plötsligt en lammkorv som är jättegod att grilla till sommaren. På samma sätt kan man ändra kryddningen och göra kryddiga korvar.